Hoe gaat Europese wetgeving de cyberdreiging tegen?

Field CTO EMEA Rubrik

Het is de grimmige realiteit: de mate waarin cyberaanvallen toenemen is inmiddels geëscaleerd tot een alarmerend niveau. In 2023 is zelfs meer dan de helft van de Nederlandse organisaties (53 procent) gevoelige data kwijtgeraakt door een cyberaanval.

Door Filip Verloy

Cybercriminelen zijn nu gewapend met geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en voeren daarmee genadeloos aanvallen uit met ongekende precisie en op ongekend grote schaal. Hierdoor liggen bedrijven constant onder vuur, waardoor ook de continuïteit van de bedrijfsvoering gevaar loopt. Het is inmiddels onvermijdelijk dat je als organisatie getroffen wordt door een cyberaanval. Een aanval alleen ‘proberen te voorkomen’ is tegenwoordig daarom niet meer voldoende.

> LEES OOK: Slechts 3% organisaties volledig voorbereid op cyberaanval

Twee Europese richtlijnen moeten cyberweerbaarheid vergroten

Om organisaties beter te wapenen tegen cyberdreigingen, introduceert de Europese Unie een aantal richtlijnen. Twee van deze richtlijnen, de Digital Operations Resilience Act (DORA) en de Network and Security Directive (NIS2), hebben de grootste impact op het bedrijfsleven. Deze richtlijnen moeten de cyberweerbaarheid van organisaties versterken, het bewustzijn rondom cyberdreiging vergroten en ervoor zorgen dat organisaties cyber- en datasecurity als prioriteit gaan zien.

[....]



Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

ABN AMRO
5.516 - 7.880
Senior
Amstelveen
PwC
Marktconform
Junior
Amsterdam
ABN AMRO
6.793 - 9.704
Senior
Amsterdam