
Kun je plannen voor een Zero Day?
De start van een nieuw jaar kenmerkt zich traditioneel door nieuwe plannen, waar iedereen zich met goede moed en frisse energie op stort. De meeste organisaties hebben iets dergelijks. Ook bij DNB, maar daarover straks meer.
De start van 2025 wordt door onze minister van Financiën gemarkeerd met een sprekende infographic die duidelijk maakt waar hij vindt dat de financiële instellingen zich de komende tijd op moeten richten, namelijk: toegankelijk betalingsverkeer, betere beschikbaarheid en acceptatie van contant geld, verdieping van de Europese kapitaalmarktunie en versterking van onze cyberweerbaarheid.
En de digitale euro?
Herkenbare thema’s waar op onderdelen al hard op gelopen wordt, en waar nog veel werk aan de winkel is. Eén opvallende afwezige op het prioriteitenlijstje is de digitale euro. Betekent dat dat er geen aandacht voor is in Den Haag? Die interpretatie is te kort door de bocht. Maar om de vraag te beantwoorden: de focus ligt terecht op een aantal nationale dossiers die om meer actie vragen, en waar op doorgepakt wordt, getuige ook de cashwet die zojuist ter behandeling naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ten aanzien van de digitale euro leven er begrijpelijkerwijs nog vragen, zowel in Nederland als in Europa. En politiek draagvlak is essentieel voor het welslagen van dit project. Onder Belgisch voorzitterschap zijn in de Europese raad meters gemaakt. Verwacht wordt dat de laatste klap gegeven wordt onder Deens voorzitterschap eind 2025. Dat is belangrijk, want onder invloed van het gure politieke klimaat is de noodzaak van strategische autonomie voor iedereen inmiddels overduidelijk: we hebben behoefte aan sterke private én publieke betaalinstrumenten die Europees geworteld en onderling interoperabel zijn. Dat laatste is essentieel voor efficiency in de keten en drukt de kosten voor bijvoorbeeld retailers.
[....]